Allergentest för livsmedelssäkerhet

Allergentester för gluten och mjölkprotein är de vanligaste testen i Sverige för allergenkontroll inom livsmedelsindustrin. Men det finns många fler allergener och tester! I tre artiklar presenterar vi en översikt av olika allergentester och metoder. I den här första delen presenterar vi de populära LFD-testerna.

Allergentest för livsmedelssäkerhet
Allergentest för livsmedelssäkerhet

Allergener är ämnen (ofta proteiner) som orsakar en allergisk reaktion eller annan överkänslighet såsom celiaki (glutenintolerans) och laktosintolerans. De ingredienser eller ämnen som orsaker flest allvarliga allergiska reaktioner är 14 stycken till antalet och finns listade i bilaga II till EU förordningen nr 1169/2011. När man diskuterar specifika allergentest för livsmedel är det oftast för en allergen som finns med på listan. 

Testmetoderna som används för allergenkontroll av livsmedel och produktionsytor kan delas in i fyra grupper:

 • LFD-test (Lateral Flow Devices )
 • ELISA-test (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay)
 • PCR-test (Polymerase Chain Reaction)
 • MS (Masspektroskopi)

LFD-tester

LFD är den överlägset enklaste metoden för allergentester och tekniken är säkert bekant för många genom coronatest eller graviditetstest. LFD-tester är immunokromatografiska test, vanligen i formatet av en sticka eller plastbricka. Testerna ger ett kvalitativt ja eller nej svar som normal läses av visuellt, men det finns även en autoläsare för ett glutentest. Testerna tar inte mer än några minuter att genomföra och kräver inget laboratorium eller speciell utbildning. Egenskaper som dessa i kombination med att testerna är mycket säkra gör dom användbara för livsmedelsinspektörer och de allra flesta behov. 
Låter LFD intressant för dig? Hygiene Diagnostics har förmånen att kunna erbjuda LFD-tester från två ledande tillverkare på området, 3M och Hygiena!
 
Alertox
AlerTox™ Sticks är användarvänliga och känsliga immunokromatografiska LFD (Lateral Flow Devices) test för kvalitativ detektion av vanligt förekommande allergener. Alertox allergentest finns för ägg, kräftdjur, hasselnöt, fisk, β-Lactoglobulin, mandel senap, soja, kasein, mjölk, valnöt och jordnötter. Allt du behöver för analysen ingår i testkittet. Alla testkitt finns i formatet 10 test/förpackning och i vissa fall även 25 test/förpackning.
Allergentest för livsmedelssäkerhet

AlerTox® Sticks fördelar:

 • Snabba och säkra resultat inom 10 minuter
 • Inga korsreaktioner
 • Känsliga, 1-20 ppm beroende på allergen
 • Enkla att använda
 • Ingen extra labbutrustning krävs, allt som behövs ingår i kit
 • Lång hållbarhet 6-18 månader

Exempel på Alertox testprotokoll (omgivningsprov, fasta livsmedelsprov):

GlutenTox Pro

GlutenTox® Pro är ett användarvänlig LFD glutendetekterings kit för livsmedel, drycker och ytor. GlutenTox® Pro innehåller G12-antikroppen som specifikt känner igen 33-mer-peptiden, glutenfraktionen som utlöser en reaktion hos dem med celiaki.

GlutenTox® Pro är utformad för restaurangkök, cafeterior, cateringföretag och livsmedelsproducenter som arbetar med ingredienser och produkter där gluten kan finnas. Den är perfekt för miljöer med inkommande ingredienser och delade faciliteter och hjälper till att säkerställa säkerheten för slutprodukterna.

GlutenTox® Pro fördelar: 

 • Detekterar gluten från vete, korn, råg och havre
 • Justerbar känslighet: 5, 10, 20, 40 ppm gluten
 • Lång hållbarhet
 • Resultat på mindre än 20 minuter
 • Ingen extra labutrustning krävs, allt som behövs ingår i kit 
 • Bekväm och snabb provtagning kräver minimal träning
 • Kostnadseffektiv
Exempel på testprotokoll för GlutenTox Pro (omgivningsprov, fasta livsmedel):

Se Hygienas informativa film som beskriver principen bakom LFD-tester och även faktorer som är viktiga att tänka på som kan störa LFD-analyserna som t.ex. Hook effekten:

3M™ Allergen Protein Test

3M™ Allergen protein tests är en serie LFD (Lateral Flow Device)-tester för de vanligaste typerna av livsmedelsallergener. 3Ms tester finns för mandel, mjölk, cashewnöt, kokosnöt, ägg, fisk, gluten, hasselnöt, jordnöt, pekannöt, pistaschmandel, sojaböna och valnöt.

Testformatet är i form av plastbrickor och de kan används till både omgivningsprover och livsmedelsprodukter. Positiva resultat visualiseras genom närvaron av tre linjer: en kontrolllinje, en hook-linje och en testlinje, när målproteinet är närvarande i ett definierat koncentrationsområde. Dessa gränser varierar beroende på det specifika allergentestet, och detektionsgränsen kan variera beroende på matrisen som testas. Prover som innehåller stora mängder målprotein i ett prov kan resultera i ett ogiltigt test som kommer att resultera i frånvaron av hook-linjen och/eller testlinjen.

Testerna kräver minimalt med förkunskaper och tar endast några minuter att genomföra. Varje förpackning innehåller 25 allergentest. Svabbar för omgivningsprover och överföringspipetter säljs separat.

Allergentest för livsmedelssäkerhet

Fördelar med 3M® Allergen Protein Tests:

 • Resultat synliga 11 ± 1 minut efter applicering av provet
 • Känsligheten är 0.5 ppm till 5 ppm beroende på allergen
 • Lätt att använda

Mer information

Mer information om våra allergentest och priser finner du i vår webbshop.  Du kan också kontakta Frank Axelsson tel 0707 912103, frank@hygiene-diagnostics.se

Varukorg
Rulla till toppen