Så gör du ATP-test rätt för din ATP-mätare

Det tar inte mer än några sekunder att göra en ATP-mätning med hjälp av en ATP-mätare och ATP-test och det kräver inga särskilda förkunskaper. ATP-mätning består av endast tre steg: provtagning, aktivering och avläsning. Här ger vi några framgångstips för din Clean-Trace ATP-mätare.

146

ATP-prover kan tas från ytor eller vatten. För ytor används ett ATP-svabbtest som består av ett provrör med en förfuktad svabbpinne och ett flytande reagens. För vattenprov användes istället en dipper. Svabben eller dippern sätts tillbaka i provröret efter provtagningen.

För att kunna mäta ATP i provet behövs en känslig ljusmätare, kallad en luminometer eller ATP-mätare. Mätenheten brukar anges i femtomol ATP. Vid ATP-mätning har det dock visat sig vara enklare att uttrycka mätvärdet i relativa ljusenheter, RLU (eng. Relative Light Units). RLU-värdet ger ett mått på hygiennivån och visas direkt på skärmen. 

Svabbtips för ATP-mätning

Det kanske viktigaste momentet i ATP-mätning vid provtagning av ytor är att använda svabben ordentligt. Här nedan beskriver vi best-practice med Clean-trace surface ATP-svabb:

  1. Svabba ett representativt område av ytan som ska kontrolleras. Vanligtvis 10×10 cm på en plan, icke-porös yta.
  2. Svep horisontellt från ena sidan till den andra, fortsätt att svabba över hela ytan och upprepa proceduren vertikalt uppifrån och ned. Varje gång du lyfter svabben passar du på att rotera lite. På så sätt använder du hela svabben.
  3. När du svabbat klart, återför pinnen till enheten. Aktivera testet genom att trycka ner  svabbhandtaget i röret.
  4. Se till att testet skakas från sida till sida i minst fem sekunder för att säkerställa blandning av reagenser. Skaka endast från sida till sida och skaka aldrig testet upp och ner då provröret kan börja läcka. Läs av testet i din ATP-mätare omedelbart efter skakning.
Så gör du ATP-test rätt för din ATP-mätare

Snabbguider för Clean-Trace ATP-test

Här kan du ladda ner snabbguider för våra Clean-trace ATP-tester som du kan skriva ut.

Varukorg
Rulla till toppen