Petrifilm™ – certifieringar, erkännanden och valideringar

Petrifilm™ är en mikrobiologisk snabbmetod som alltmer ersätter traditionella livsmedelsanalyser. Petrifilmens framgång bekräftas av en växande lista av internationella valideringar, certifieringar och erkännanden.  >>> Ladda ner Petrifilmlistan (PDF, 1MB)

Här går vi igenom de viktigaste kontrollorganen för Petrifilm som nämns i listan och som är bra att känna till.

Petrifilm™ - certifieringar, erkännanden och valideringar

Varför behövs kontrollerade analysmetoder?

Statliga myndigheter och civila organisationer kräver ofta att olika analysmetoder för livsmedel är validerade eller certifierade mot någon standard eller motsvarande. Denna kontroll fungerar som en kvalitetsstämpel som bevisar att analysmetoden fungerar som avsett.

Petrifilmprodukterna har kontrollerats av AFNOR, MicroVal, och AOAC samt myndigheter och civila organisationer i olika länder. Varje kontroll omfattar en specificerad typ av livsmedel som analysmetoden blivit testad på.

Petrifilm™ - certifieringar, erkännanden och valideringar

Association française de normalisation (AFNOR) är det officiella franska standardiseringsorganet. Det är medlem i både ISO och European Organization for Standardization. AFNOR har sitt huvudkontor i La Plaine Saint-Denis nära Paris. År 2004 gick AFNOR samman med Association française pour l’assurance de la qualité (AFAQ), vilket skapade en distinktion inom organisationen genom inrättandet av AFNOR-certifiering.

Hemsida – AFNOR Group

Petrifilm™ - certifieringar, erkännanden och valideringar

MicroVal är en internationell certifieringsorganisation för validering och godkännande av alternativa metoder för mikrobiologisk analys av mat och dryck. Ett MicroVal-certifikat visar att en metod fungerar lika bra som den (internationellt standardiserade) referensmetoden.

Hemsidan Microval

Petrifilm™ - certifieringar, erkännanden och valideringar

Association of Official Agricultural Chemists (AOAC) är en ideell vetenskaplig förening grundad 1884 med huvudkontor i Rockville, Maryland, USA. Namnet blev AOAC International 1991 och har cirka 3000 medlemmar baserade i över 90 länder. Föreningen publicerar standardiserade kemiska och mikrobiologiska analyser samt erbjuder företag olika valideringsprogram för deras metoder.

Official Methods of Analysis (OMA) är AOAC:s främsta program för att utveckla analytiska vetenskapliga metoder för livsmedelstestning som är erkända och juridiskt försvarbara över hela världen.

Performance Tested Methods (PTM) från AOAC RI tillhandahåller oberoende granskning och certifiering från tredje part för testmetoder.

Hemsida – AOAC International

Petrifilm™ - certifieringar, erkännanden och valideringar

International Dairy Federation (IDF)  är en medlemsförening för mejeriföretag som grundades 1903 i Bryssel. Föreningen har idag över 1200 kvalificerade mejeriexperter i 39 medlemsländer runt om i världen.

IDF samarbetar med ledande standardiseringsorganisationer som ISO för att underlätta handeln genom att upprätta metodstandarder för säkerhet och kvalitet.

Hemsida – IDF

Mer information

Varukorg
Rulla till toppen