Handscannern som kan lära oss handhygien

Hand-in-Scan™ Semmelweis Scanner

De flesta bakterier som orsakar infektioner sprids genom dålig handhygien. Handhygien är med andra ord ett av de bästa sätten att förebygga smittspridning på. Men det är inte så självklart som man kan tro. Otaliga studier visar exempelvis att vårdgivare i genomsnitt rengör sina händer mindre än hälften av de gånger de borde! Många forskare betonar därför vikten av att regelbundet kunna hålla effektiva och framgångsrika handhygienutbildningar. 

För många hygienansvariga är frågan vilken ambitionsnivå man har samt hur mycket tid och resurser man är villig att satsa på handhygienutbildningen. Är behovet enstaka utbildningar per år till ett begränsat antal personer, då räcker det kanske med enklare pedagogiska hjälpmedel som t.ex. Hygiene Control Box (Se webshop). Är behovet större krävs dock en smartare lösning och det är precis vad det ungerska företaget HandInScan tagit fasta på när de utvecklade Semmelweis Scanner. 

Idag används skannern i mer än tjugo länder över hela världen. Den utbildar framgångsrikt personal på sjukhus och har på senare tid även uppmärksammats som ett viktigt verktyg i arbetet med att stoppa covidpandemin.  

Kärnfunktionen för Semmelweis Scannern är den kvantitativa mätningen av sjukhusanställdas handhygien med hjälp av digital bildteknik och smart programvara. Skannerns syfte är upprättandet av en pålitlig och korrekt handdesinfektionsrutin.  

Utbildningsansvariga kan förvandla handdesinfektion utbildningen från ett tråkigt, obligatoriskt protokoll till en rolig upplevelse genom skannerns digitala display och pedagogiska spel eller test.  

Hela användarupplevelsen syftar till en underhållande och lärorik resa, komplett med en handhygienguide som följer användarna på vägen. Detta är särskilt viktigt eftersom motiverande av anställda är hörnstenen i en framgångsrik handhygienutbildning. 

Det angränsande analysgränssnittet gör det möjligt för utsedd sjukhuspersonal att följa förbättringen av desinfektionsmetoderna på individ- eller institutionsnivå genom ett rapporteringssystem. 

Varukorg
Rulla till toppen