UV-ljus

Glo Germ™ markörer »

UV-ljus på händer

Glo Germ™ är en serie fluorescerande markörer i flytande eller pulverform som används tillsammans med ultravioletta (UV)-lampor för att kontrollera rengöring av händer och ytor. Produkterna är utmärkta som pedagogiska hjälpmedel för hygienutbildningar för att simulera hur bakterier kan spridas.

UV-ficklampor »

UV-ficklampa

Hygiene Diagnostics ljusstarka UV-ficklampor är hjälpmedel vid städkontroll av t.ex. toaletter. UV-lamporna kan användas tillsammans med Glo Germ vid hygienutbildningar.

Fakta fluorescens

ATP-molekylen
Fluorescens innebär att vissa ämnen, då de bestrålas med ljus utstrålar eller återemitterar ljus, som upphör med bestrålningen. Det mest kända exemplet på detta fenomen är när ett ämne absorberar ultraviolett ljus (UV-ljus). Dessa ämnen kan då upplevas som "självlysande". Fluorescens har fått sitt namn från mineralet fluorit (kalciumfluorid) som uppvisar detta fenomen.

Fluorescerande ämnen

Placeholder image

Fluorescens kan påvisas i en rad olika ämnen som t.ex. urin, mineraler, vissa livsmedel och färgämnen.

Tryckfärger för sedlar tillförs fluorescerande färg för att lätt skilja falska sedlar från äkta. Kläder, papper, blekmedel och tvål tillförs ibland ämnen som fluorescerar vid belysning med UV-ljus.