ATP-mätning i förskolan lönar sig enligt Stegmann

Städning i vården
Enligt lokalvårdsexperten Jan Stegmanns lönar det sig i längden för förskolor att göra ATP-mätningar.

Jan Stegmann är tjänstespecialist för lokalvård på Compass Group och författaren till boken "Koll på läget", en handbok i städningens nyckeltal. Han är ofta anlitad som talare och delar gärna med sig av sina erfarenheter.

När det gäller städningen i förskolan tycker Stegmann att man gärna bör komplettera den visuella egenkontrollen med ATP-mätning. ATP (adenosintrifosfat) bildas i alla celler och mätning av ATP-mängden på ytor efter städningen ger mått rengöringens effekt. ATP-gränsvärden för renhet finns fastställda i olika standarder. Dessa anger hygiennivån som bör uppnås vid effektiv rengöring av tagytor där det finns risk för smittspridning. Om rutinerna inte följs eller om städfrekvensen är otillräcklig visar detta sig genom ATP-mätning.

10 kr per barn i månaden räcker

Stegman belyser sin ståndpunkt genom ett enkelt räkneexempel. Om en förskola med 100 barn satsar så lite som tio kronor per barn och månad på ATP-mätning, då har man 12 000 kr om året att använda för hygienkontroller. Det räcker långt. Om man vill går det att hyra en ATP mätare. Du behöver inte heller göra ATP-mätningarna själv utan det går utmärkt att även hyra en hygientekniker som istället gör kontrollen några gånger per år.

Om du ansvarar för en förskola på 800 kvm betalar du minst 20 000-30 000 kr per månad för städningen. Det är därför mycket värt att kunna hantera och säkerställa städningens kvalité. Detta kräver en regelbunden dialog och feedback till personalen med hjälp av mätningar.

- Det lönar sig att titta på kartan och ta ut riktningen innan man springer iväg, menar Stegmann.


Texten ovan är baserad på Jan Stegmanns artikel i Rent nr. 4-2017 "Så städas förskolan".
Läs hela artikeln. Vill du veta mer om fördelarna med ATP-mätning i förskolan och vad det kostar är du välkommen att kontakta Frank Axelsson, tel 0707 912103.

Tillbaka till fler nyheter »

Boktipset

Placeholder image


Jan Stegmanns "Koll på läget" är en praktisk handbok i driften av lokalvård. Boken innehåller över 200 praktiska tips och kan beställas från Jan Stegmann, för 375 kr + moms o frakt.»