Logo

Visualisering av korskontaminering i laboratoriet med Glo Germ™

Publicerad: 2019-01-14

Laboratorietekniker arbetar ofta i miljöer där kontaminering via händer lätt kan få katastrofala följder. Med hjälp av UV-ficklampor och Glo Germ™ går det att visualisera och även mäta riskerna skriver amerikanska forskare i en artikel i Journal of Clinical Microbiology.

handhygien

Metoden som forskarna använde är mycket enkel. Glo Germ™ som är ett ofarligt fluorescerande pulver spreds försiktigt på utsidan av olika provrör och behållare i ett mikrobiologiskt säkerhetskabinett. Laboratorietekniker fick sedan uppdraget att utföra olika analysmoment. Korskontaminering kunde sedan visuliseras på ett mycket uppenbart sätt med UV-belysning.

En sammanställning av resultatet (lånad från mikrobiologi.net) visas i tabellen nedan:

Resultat från studie

Laboratoriehantering av olika instrumentplattformar för molekylärbiologi och POCT, samt olika analysuppsättningar och provtyper kan testas på samma sätt och sedan jämföras. Både kontaminering i laboratoriemiljö och på laboratorietekniker kan mätas med denna enkla metod. Vidare går det att visualisera spridningen av bakterier på händer och ytor.

Vill du läsa mer om denna nya spännande applikation av Glo Germ™ och UV-lampor så finns hela artikeln att läsa på webben Klicka här.

Ett Glo Germ™ kit med UV-lampa, pulver och Gel går att beställa i vår webbshop.